workingdog

Alla inlägg den 29 augusti 2011

Av Rebecka Nieminen - 29 augusti 2011 13:09

Hej!


Jag har precis läst igenom det senaste nummret av HUNDLIV (nummer 3 -2011). I det här nummret så kör de en valpspecial.

Jag tycker att det är väldigt lämpligt så här års när det är många som har skaffat eller ska skaffa hund :)

Valpen går igenom många olika stadier under de två första åren och därför tänkte jag skriva lite mer om vad som händer under de olika tidperioderna i en valpsutveckling från "bebis" till vuxen.

Det här fick en att första lite mer varför de beter sig som de gör i mellan åt och varför de är känsligare för vissa saker en dag och sen helt plötlsigt inte det nästa gång samma ska inträffar.


5-12 veckor -  socialiseringsperioden


Nu börjar valpen kunna klaras ig utan tiken och den blir alltmer nyfiken på sin omvärld.  Vid 8 veckors ålder är den redo att flytta hem tillsin nya familj. Kom ihåg att valpen fortfarande är en liten bebis och att allting är nytt. Se till att den får bli trygg i sitt nya hem och bara träffa snälla hundar som är vaccinerade.


13 - 16 veckor - förpuberteten


Vid det här laget har valpen gjort sig hemmastadd i sin nya miljö. Den börjar bli en självständig individ som kanske testar gränser. Både den lilla hanen och tiken får en ökad produktion av manligt könshormon.


16 veckor till 7 månader - första guldåldern


Nu har du och valpen lärt känna varandra ordentligt och förhoppningsvis trivs ni ihop. Hormonerna håller sig ganska lugna och valpen är mottaglig för att lära sig nya saker. Försök att pricka in en valpkurs! Under den här perioden kommer valpen att tappa sina tänder, så det är extra viktigt att den har bra saker att tugga på när det kliar i tandköttet.


7 till 10 månader - den fysiska könsmognaden


Under den här perioden ökar hormonproduktionen hos både hanen och tiken. Hanen börjar lyfta på benet och intresserar sig för tikar. Tiken har ofta sitt första löp och kan bli väldigt känslosam. utvecklingsfasen kallas också för "spökåldern" eftersom många hundar börjar reagera med rädsla eller ilska på vardagliga saker som den tidigare inte brytt sig om. Husse och matte är plötsligt inte lika intressanta och grundlydnaden kan verka som bortblåst. Behåll lugnet och ha förståelse för att undhunden kan vara ur balans. Fortsätt att vara tydlig, men ställ inte för stora krav. Vill man kastrera  sin hund så rekommenderar många veterinärer att man gör det i den här åldern.


10 till 17 månader - andra guldåldern


Från ett år till ett och ett halvt, när hormonstormen har lagt sig så blir unghunden mer samarbetsvillig. Den är mottaglig för ny information och vill gärna lära sig nya saker. I den här åldern brukar Tjänstehundar få börja sin träning. Vill man prova på agility så går det bra eftersom hundens kropp i princip är färdigväxt.


17 till 24 månader - Den mentala könsmognaden


På utsidan syns inga större förändringar, utom att hunden kan bli lite grövre i muskulatruen och få mer päls. På insidan däremot, så genomgår hunden sin slutgiltiga mentala mognad och blir "vuxen". Då kan vissa hundar få för sig att änne en gång testa gränserna för att se vad som verkligen gäller, både med människor och andra hundar. För husse och matte kan det kännas besvärligt, särskilt om hunden var en sådan ängel för bara någon månad sedan. men håll ut och var fortsatt lugn och tydlig. På andra sidan könsmognaden väntar en underbar vovve som du får dela många härliga år med.


Min egen "valp" är på väg in i den andra guldåldern :) Det ska bli skönt att hon kan få landa lite efter två löp och massa andra saker som har hänt i kroppen på henne, min lilla flicka.


// Rebecka

Av Rebecka Nieminen - 29 augusti 2011 12:26

Hej!


Helgen har varit fullspäckad med mycket trevligt hundmys :)


i fredags så träffade jag och hundarna Likkan och Texas... Det var väldigt omtyckt av båda mattar och hundar :) Hundarna fick spinga och busa hela dagen medan vi fikade, shoppade lite och pratade massor :)

Det märks verkligen att våra tre hundar har super kul ihop och att de är vädligt bra kompisar trots olika ålder och kön.


Även på lördagen fick dessa tre galningarna träffas och busa av sig ordentligt. Först var jag och Likkan inne i stan men efter det blev det skogen men hundanra för lite nosaktivering samt träning och efter detta så blev det hemma mys med massa bus och lite film tittande. Hundarna njöt av sällskapet och var super glada :)


Det är verkligen super kul att se att dom har så roligt ihop och att dom nästan alltid håller sams :) Kan bli lite tjaffs ibland men inget allvarligt.


I helgen som kommer så kommer dessa tre hundarna få bo hela helgen tillsammas :) misstänker att vi kommer ha tre nöjda och glada hundar hela helgen :)


I går så blev det klubben hela dagen, det gillas skrapt :)

Först var det brukstävling på klubben. Adam var och la ut spårpinnar och var funktionär vid ett av spåren och jag fick vara sekreterare på lydnaden :) Det var väldigt roligt att se alla duktiga ekipage.


Efter tävlingen så blev det hem en sväng innan det blev dags för att åka tillbaka till klubben för att träffa mitt projektekipage :)

Vilka framsteg de har gjort, dom är verkligen jätte duktiga och Enzy jobbade på som attan idag :) Det var väldigt roligt att se en nöjd schäfer när de åkte hem måste jag säga.

Idag körde vi lite uppletande och lek innan vi började träningen. Idag gick hon som en klocka i momentet och jag tror vi har kommit framt ill vad som behövs för att hon ska kunna hålla koncentrationen uppe. Hon har lite problem på vägen tillbaka men det fick vi ordning på i dag genom lite olika metoder.

Jag är jätte stolt och tycker verkligen att de är jätte duktiga och de visar verkligen att de vill det här :)


Hoppas alla ni andra har haft en trevlig helg!


// Rebecka

Presentation


Jag är en ung tjej på snart nitton som går sista året på gymnasiet och lever ett liv som sambo, förlovad och som matte till två hundar.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Hundarna

Jag har två galna hundar!

En jakt labrador retriever tik på 8 år som tränas och tävlas i agility och sedan tränas hon i freestyle, lydnad, jakt, spår mm.

 

min andra hund är en Jämthunds tik på snart 6 månader som ska börja jaga till hösten som det ser ut nu.

Jag ska se lite sen framöver vad hon tycker är roligt lydnad, agility eller liknande som jag kan ägna mig åt under den tiden som det inte är jakt.

 

   
// Rebecka


Ovido - Quiz & Flashcards